آنچه در این مقاله خواهید خواند
دانشگاه فنی استانبول
دانشگاه فنی استانبول Istanbul Technical University ITU، یکی از بهترین دانشگاههای فنی و مهندسی ترکیه و از قدیمیترین دانشگاههای جهان میباشد. این دانشگاه در زمینههای علم و فناوری باعث پیشرفتهای بسیاری شده و دستاوردها و ابتکارات علمی بیشماری را عرضه کرده است. دانشگاه فنی استانبول (ITU) دارای پیشینه تاریخی بسیار طولانی و یکی از شناختهشدهترین دانشگاههای ترکیه میباشد. علت شهرت و محبوبیت دانشگاه فنی استانبول نیز پیشینه تاریخی، هنر، سطح علمی و تکنولوژیکی و همچنین کارنامه درخشان دانشگاه در زمینههای ورزشی در طول 242 سال گذشته است.

تاریخچه دانشگاه فنی استانبول
دانشگاه فنی استانبول در سال 1733 با نام کالج سلطنتی مهندسی دریایی به دستور پادشاه عثمانی، مصطفی سوم، با هدف آموزش ساخت کشتی و اصول دریانوردی ساخته شد. بعدها این کالج جهت آموزش تخصصی نیروهای ارتش عثمانی استفاده شد. سالها بعد رشته معماری و سپس رشته عمران نیز به این کالج اضافه شدند و درنهایت در سال 1944 پس از اعمال اصلاحات فرهنگی رسماً به دانشگاه فنی استانبول (ITU) تغییر نام داد. با گذشت زمان دانشکدههای مکانیک، الکترونیک و … به این دانشگاه اضافه شدند و بدین ترتیب این دانشگاه یکی از مهمترین دانشگاههای فنی و مهندسی جهان شکل گرفت.
در میان تمام رشتههای تحصیلی (ITU) رشتههای معماری و عمران این دانشگاه از محبوبیت خاصی برخوردارند و بسیاری از چهرههای شناخته شده ترکیه، از این دو رشته تحصیلی در دانشگاه فنی استانبول فارغالتحصیل شدهاند.
دلیل و هدف از تأسیس دانشگاه فنی استانبول
هدف از تأسیس این دانشگاه جابجایی مرزهای علم و دانش، تکنولوژی و هنر جهت پاسخگویی به نیازهای جامعه میباشد.
اهداف دانشگاه فنی استانبول
- آزادمنشی و انتقادپذیری
- خلاقیت و رقابت سالم
- فردیت و ابتکار
- نگرش شخصی و تنوع
ساختار آموزشی دانشگاه فنی استانبول
این دانشگاه دارای 13 دانشکده، بیش از 350 آزمایشگاه و 26 انستیتو میباشد. در این دانشگاه 23 رشته مهندسی در مقاطع مختلف ارائه میشوند و تمامی رشتههای تحصیلی (ITU) مورد تأیید بنگاه ارزیابی آموزشی ایالاتمتحده آمریکا (ABET) میباشند.
در این دانشگاه، حدود 31789 دانشجو در مقاطع مختلف کارشناسی، ارشد و دکتری تحصیل میکنند و کادر علمی این دانشگاه نیز متشکل از 2134 استاد و هیئتعلمی میباشد که همه آنان از برترین اساتید ترکیه و جهان هستند.
این دانشگاه روابط گستردهای با دانشگاههای تراز اول آمریکا دارد بهطوریکه تاکنون 900 توافقنامه بینالمللی با این دانشگاهها امضا نموده است. به همین دلیل دانشجویان ITU میتوانند بخشی از تحصیلات خود را در دانشگاههای طرف قرارداد در آمریکا سپری نموده و از آنان مدرک معادل دریافت کنند.

معرفی دانشکدهها و رشتههای تحصیلی دانشگاه فنی استانبول
اسامی دانشکدهها به شرح ذیل میباشد:
- دانشکده معماری
- دانشکده مهندسی معدن
- دانشکده مکانیک
- دانشکده هوا و فضا
- دانشکده مهندسی برق
- دانشکده مهندسی شیمی و مهندسی مواد
- دانشکده مدیریت
- دانشکده علوم
- دانشکده فناوری و طراحی
- دانشکده مهندسی عمران
- دانشکده اطلاعات و کامپیوتر
- دانشکده معماری و مهندسی دریا
- کالج دریایی
اسامی برخی از مؤسسههای دانشگاه فنی استانبول نیز به شرح ذیل میباشد:
- مؤسسه بیوتکنولوژی
- مؤسسه علوم اجتماعی
- مرکز تحقیقات ژنتیک
- مؤسسه زیستشناسی مولکولی
برخی از رشتههای تحصیلی دانشگاه فنی استانبول عبارتند از:
مهندسی برق، معدن، عمران، متالوژی، شیمی، معماری، محیطزیست، زیستشناسی مولکولی، ژنتیک، مدیریت، ریاضی و …
زبانآموزشی دانشگاه فنی استانبول انگلیسی و ترکی میباشد.

امکانات دانشگاه فنی استانبول
این دانشگاه شامل 5 پردیس است که در نواحی مختلف حومه شهر استانبول پراکنده شدهاند. پردیس مرکزی ITU، Maslak نام دارد. این پردیس بسیار بزرگ بوده و بهتنهایی امکاناتی چون کتابخانه مرکزی، استادیوم، استخر، مراکز تحقیقاتی، راکتور هستهای اریکا مارک 2 و نیز تعدادی از دانشکدهها را در خود جای داده است. پردیسهای دیگر دانشگاه فنی استانبول نیز در مناطق Tuzla, Taskisla, Gums suyu, Macka واقع شده و هریک بخشی از دانشکدهها و امکانات دانشگاه را شامل میشوند.
کتابخانه مرکزی دانشگاه فنی استانبول با نام کتابخانه مصطفی اینان، بزرگترین منبع کتابهای مهندسی و علوم پایه است و مرجع بسیار خوبی برای تحقیقات و پژوهشهای دانشجویان میباشد. این کتابخانه که از طریق سیستم پایگاه داده با سایر کتابخانهها نیز در ارتباط است، شامل 533 هزار جلد کتاب در زمینههای مختلف و 600 کتاب خطی مربوط به دوران عثمانی میباشد.
از امکانات دیگر این دانشگاه میتوان به مراکز تحقیقاتی، پارک فناوری، کتابخانهها، خوابگاهها، سالنها و زمینهای ورزشی، سالنهای نمایش و سینما، رستوران و … اشاره نمود.

رنکینگ (رتبهبندی) دانشگاه فنی استانبول
رنکینگ ITU طبق اعلام مراکز و مؤسسات مختلف به شرح ذیل میباشد:
در رتبهبندی بهترین دانشگاههای جهان از دید روزنامه تایمز:
در سال 2016: رتبه 501
در سال 2017: رتبه 501
در سال 2018: رتبه 601
در رتبهبندی QS:
در سال 2016: رتبه 551
در سال 2017: رتبه 651
در سال 2018: رتبه 601
همچنین این دانشگاه در رتبهبندی سال 2018 خبرگزاری آمریکا رتبه 336 را کسب نموده است.
فعالیتهای جانبی دانشجویان دانشگاه فنی استانبول
دانشگاه فنی استانبول، علاوه بر امکانات رفاهی و علمی بسیاری که در بخشهای فوق ذکر نمودیم، امکانات و گزینههای بسیاری را نیز جهت انجام فعالیتهای غیردرسی در اختیار دانشجویان علاقهمند قرار داده است که از پرطرفدارترین و محبوبترین آنان میتوان به باشگاه مهندسی بینالملل، باشگاه صخرهنوردی، باشگاه سینما و فرهنگ و مدل سازمان ملل اشاره نمود.
بهعنوانمثال مدل سازمان ملل همانطور که از نام آن برمیآید، نمونه کوچکی از سازمان ملل است که دانشجویان کشورهای مختلف در آن جمع میشوند و با برگزاری کنفرانسهای منظم در ارتباط با فرهنگ و سیاست کشور خود بحث میکنند.
انجمن محلی دانشجویان گروه فناوری نیز، جهت ارتباط دانشجویان علاقهمند با سایر کشورهای اروپایی ایجاد شده است.

پروسه پذیرش و ورود به دانشگاه فنی استانبول
یکی از شرایط اصلی پذیرش در ITU، شرکت در یکی از آزمونهای SAT، ACT یا آزمونهای مشابه و کسب حداقل نمره قبولی میباشد.
همچنین برای مقاطع ارشد و دکتری باید مدرک تافل با حداقل نمره 213 را به دانشگاه ارائه داده و یا در آزمون زبان دانشگاه شرکت کنید.
سوابق کامل تحصیلی و آخرین مدرک تحصیلی خود را نیز باید به زبان ترکی و انگلیسی ترجمه نموده به دانشگاه تحویل دهید.
در صورت پذیرش هم باید ویزای تحصیلی بگیرید و به دانشگاه ارائه کنید.
نکته: برای اینکه بتوانید بهعنوان دانشجوی خارجی در دانشگاه فنی استانبول ادامه تحصیل دهید، نباید تبعه این کشور باشید.